Ystävien suusta

Et sä ole miksikään muuttunut siitä, kun oltiin kakskytkolme. Tai no, vahvistunut vähän, mutta muuten.

Nämä sanat halusinkin kuulla. En osannut odottaa tai kaivata, mutta halusin ne. Kaikkien vuosien ja kokemusten jälkeen tunsin olevani vanha, homehtunut, katkera, surullinen ja outo. Sen kuuleminen, etten ole muuttunut, avasi mieleni uudella tavalla: vaikka elämä ravisuttaa, heittelee ja raapii, niin voimme säilyä sydämeltämme samanlaisina.

Ystävät muistuttavat tästä. Heiltä kuulee tärkeitä sanoja, silloin kun itse on heikko. He näkevät sinussa hyvän, voimistavat uskoasi kun omasi kolhiintuu. He myös antavat viitteitä asioiden väliaikaisuudesta: vaikka nyt on näin, se ei tarkoita että aina olisi. Olithan itsekin vuosia vahva, kannoit ystäviesi murheita. Nyt on sinun vuorosi. Kuulla pehmeitä sanoja, lohdutusta, vahvistavia kannanottoja puolesta ja vastaan.

He tanssivat mielessä, siirtyvät hetkittäin sivuun, yksi silloin toinen tällöin. Aina he ovat rakkaita. Kun puhelimesta kuuluu tuttu ääni, se saa asettumaan kuulolle, unohtamaan muun ja keskittymään siihen, mitä on sanottava.

Joskus et jaksanut kuunnella. Jotkut olivat niin täynnä omaansa, että otit etäisyyttä. Et jaksanut. Huomasit, että sinullakin on elämä elettävänä, et voi olla muita varten, pelkästään. Kun otit omaa tilaa, pelkäsit: entäs jos. Mitään pahaa ei tapahtunutkaan. Meni hetki, tunti, viikko, kuukausi. Palasit ystävyyden ääreen, ja katso: näit siellä, että oletkin itse ottanut tilan, oppinut puhumaan, ja toinen, se kuuntelee. Mikä ihana olotila. Vähän pelkäät, että alkaako sama, vilkuilet sanojen perään, hengität varovasti. Mutta kyllä. Tasapaino on löytynyt, saat olla äänessä itsesi verran, vuoropuhelu soljuu eteenpäin, ja kello. Unohdat missä kohtaa piti lopettaa.

Jokainen ystävä on olemassa, ei ehkä sillä intensiteetillä jatkuvasti, mutta on.

Ihmiset kasvavat, hiukan muuttuvat. Eivät olennaisilta osin.

Olisi tehnyt mieli sanoa: ja sinuun tullut pehmeyttä. Ehkä hän tiesi muutenkin.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s